Przyprawy – skuteczne w odchudzaniu?

Imbir to przyprawa, która dzięki zawartym w nim olejkom eterycznym oraz ostremu olejkowi imbirowemu przyczynia się do stymulacji procesów związanych z przemianą materii w organizmie. Po imbirową herbatkę możemy śmiało sięgać i pić ją nawet trzy razy w ciągu dnia. Nie tylko pomoże nam uregulować procesy trawienne, ale również uchroni organizm przed nieprzyjemnym uczuciem wzdęcia. Oprócz Imbiru warto także sięgać po inne przyprawy, które pomogą nam w walce o szczupłą i piękną sylwetkę, a także przyczynią się do poprawy ogólnego zdrowia naszego ciała. Do nich zalicza się przede wszystkim czarny pieprz, kardamon, kurkumę, czy kmin rzymski. Wszystkie one należą do grona przypraw, które działają stymulująco na procesy przemiany materii, a także pomagają spalać nadmiar tkanki tłuszczowej. Można także sięgnąć po ostrą papryczkę chili, która dzięki zawartości kapsaicyny jest niezastąpiona przy spalaniu tłuszczu. Kapsaicyna powoduje w organizmie produkcję ciepła. Proces ten z kolei jest bardzo energochłonny i wymaga dostarczenia dużej ilości kalorii.