Jak się nie głodzić i schudnąć?

Wiele osób rozpoczynających przygodę z odchudzaniem zwłaszcza kobiet, nie zdaję sobie sprawy jak wielkie szkody może wyrządzić przejście na tak zwaną głodówkę. Zapotrzebowanie kaloryczne jest to ilość energii, jaką nasz organizm potrzebuje, aby prawidłowo funkcjonował. Jeśli zatem rozpoczniemy bardzo intensywny trening i obetniemy dużo ilość spożywanych kalorii w krótkim czasie, nasze ciało zamiast tkanki tłuszczowej będzie wolało spalić tkankę mięśniową aby jak najszybciej dostosować się do nowego rygoru kalorycznego. Przy nagłym dużym deficycie kalorycznym możemy również odczuć problemy zdrowotne, gdyż wraz z pożywieniem do organizmu dostarczamy niezbędne witaminy i minerały. Co zatem zrobić, żeby tego wszystkiego uniknąć? Przede wszystkim stopniowo zmniejszać ilość spożywanych pokarmów z tygodnia na tydzień, zamieniać produkty, do których codziennego spożywania się przyzwyczailiśmy, a także, jeśli mamy taką możliwość, oszacować swoje zapotrzebowanie kaloryczne i odejmować od niego do 250 kcal tygodniowo. W ten sposób uzyskamy szczupłą sylwetkę zachowując zdrowie.